Cykelresor.com arrangerade
drömresan till Tour de France

 

Ledarklungan uppför Col de la Madeleine med vår egen Thomas "Gotland" Löfkvist i bakre delen

Vi var mitt i smeten och såg Contador, Andy och vår egen Thomas "Gotland" Löfkvist spänna vaderna och sprätta uppför serpentinerna som en flock pilsnabba gaseller. Dagen innan hade vi själva känt på de mytomspunna stigningarna. Col de la Ramaz, Col de la Colombière, Col des Aravis och Col de la Madeleine var några av bergen som vi betvingade i härlig sommarvärme! Ett minne för livet som en av grabbarna från Norrland uttryckte det.

8 juli rullade vi från Göteborg mot äventyret i Frankrikes Alper och ett knappt dygn senare var vi på plats mitt i hjärtat av Tour de France-land! Vi startade som sig bör med shopping av cykelattiraljer på Decathlon - fräcka solglasögon var det som lockade allra mest. Vid Sallanches svängde vi sedan av motorvägen för den sista lilla biten till vårt hotell i idylliska alporten Combloux. Nu infann sig den äkta alpkänslan - 500 m höjdmeters stigning på en 9 km serpentinväg och plötsligt var vi framme vid Hotel le Feug, basen för de närmaste 5 dagarna. 

Lördag 10 juli
Efter en stärkande frukost var det äntligen dags att få känna på proffsens berg. På programmet stod en längre runda på 8 mil alternativt en kortare på 4 mil. Låter det fjuttigt enkelt? Låt oss direkt slå fast att det var en härlig utmaning! Vad sägs om en mil uppmjukning innan det var dags att ta tjuren vid hornen. På menyn stod kategori 1-stigningen Col de la Ramaz - 14 km upp till toppen på 1 619 m med en medellutning på 6,9% och de sista 3 km toppade med 10-12% motlut. Härligt att sen få pusta ut med en cappucino och glass. Nu väntade det andra minst sagt lika svåra konststycket - utförsåkning på vindlande alpvägar med en gassande sol som gjorde att asfalten smälte i serpentinkurvorna. Här och nu insåg vi att proffsen är inte bara grymma på att klättra, de är också tekniska virtuoser och lite galna när de lekande lätt blåser ifrån motorcyklar på sina vindlande utförsåkningar. Själva tog vi det lite mer piano var och en i sitt eget tempo (en del bromsgummin slets ganska snabbt och på fälgarna kunde man garanterat fixat et vändstekt ägg…).

Lunch i Morzine - omeletten satt som en smäck!

I rask takt betvingade vi en i sammanhanget kortare (4 km) kategori 3-stigning för att sedan känna på målstigningen från Morzine på knappa 1 000 m höjd upp till skidorten Avoriaz på 1 796 möh. Kategori 1 innebar i detta fall 14 km uppför med ett härligt antal serpentiner och 6,1% i medellutning. Efter att ha njutit av utsikten och fotograferat horisonten runt rullade vi åter ned till Morzine och den väntande lunchen - omeletten satt som en smäck!

Tillbaka på hotellet bjöds på 3-rätters franska delikatesser och sedan var det trötta "hjältar" som snabbt intog horisontalläge för återhämtning och strax kom John Blund med skönhetssömnen som ett blixtnedslag.

Söndag 11 juli 
Dags för Touren att komma till oss i Alperna. Etapp åtta startade i Station des Rousses i Jurabergen nordväst om alperna och efter 189 km bjöds det alltså på bergsmålgång uppe i Avoriaz. Vi stack iväg på våra hojar redan på förmiddagen och tillsamman med tusen och åter tusen positiva, glada och förväntansfulla fans cyklade vi uppför målberget för att inta våra VIP-platser i en av de allra sista serpentinerna. Här käkade vi vår medhavda lunchbaguette snackade cykel med människor från alla jordens hörn.

I väntan på karavanen på väg upp mot målet i Avoriaz

Det var amerikaner - Lance for president!, norrmän som flaggade för sin idol Thor Hushovd, danskar som höll tummarna för Saxobanks alla åkare med Andy Schleck i spetsen, spanjorer som väntade på sin superidol "El Pistolero" dvs. Albert Contador.

Från "down under" kom Cadel Evans-fansen från Australien och spurtkanonen från Nya Zealand, Julian Dean, hade även han sina fans på plats. Holländarna skrek på Robert Gesink och syntes i sina orange kläder över hela berget - på kvällen skulle de sedan se sitt fotbollslandslag vinna VM i fotboll också (trodde de i alla fall vid denna tidpunkt!).

Belgare, italienare, ryssar, asiater, tyskar, engelsmän - det kändes som ett multinationellt hallelujamöte arrangerat av FN - humöret var på topp i en euforisk stämning.

Våra värdar fransmännen tog emot oss på allra bästa sätt trots att de faktiskt var i minoritet, t.o.m. de tuffa gendarmerna bjöd på leenden och glada tillrop.

En och halv timma före proffsen kom reklamkaravanen - och människorna gick bananas för att haffa de kepsar, solhattar, tidningar, godispåsar, badbollar och alla andra reklamprylar som vräktes ut från de speciella bilarna. Ingen risk för slagsmål, det var mängder av småprylar, så alla fick sina Tour-souvenirer.

Den helgalna reklamkaravanen höjde stämningen 1,5 timma före proffsens ankomst

Nu var uppmjukning klar och nu skulle vi snart få se hjältarna komma fräsande. Arrangemanget var världsklass, mer spännande än den bästa James Bond-film - under oss nerifrån dalen kommer en vit helikopter likt Fågel Fenix uppstigande, upphetsningen steg - nu kommer dom!

Kameror small av till höger och vänster, flaggor viftades över hela folkhavet, tutor och horn tjöt, hejaropen kom flygandes uppför bergskammen - vi var alla härligt crazy! Vi var på första parkett och vi hade proffs-stjärnorna någon meter från oss. Här var de alltså äntligen och nog spändes det vader och visades tänder - Alberto, Andy, Sanchez och de andra i täten cyklade inte genom serporna - nej de fullkomligen flög uppför i ett rasande tempo! MÄKTIGT!

Vi var alla överens - detta kan man bara känna och förstå live på plats - alldeles oavsett hur bra man följer det på TV med våra superstjärnor Vacchi och Adamsson som guider.

Huvudklungan kämpar sig upp mot målet i Avoriaz

Måndag 12 juli 
Proffsen hade vilodag och låg säkert med benen i högläge medans vi kämpade på! På programmet stod att testa tisdagens kungaetapp. Proffsens berg- och dalbane-etapp bestod av 4 berg varav två i kategori 1, ett i kategori 2 och mytomspunna, grymt tuffa HC-berget Col de la Madeleine som avslutning.

Vi delade upp i två olika gäng, ett som hade 10,5 mil och totalt 2 300 höjdmeter att betvinga. Col de la Colombiere (1 618 möh och kat 1) och Col des Aravis (1 498 möh och kat 2) var de två bergen som skulle klättras över. För det andra gänget var det knappa 7 mil och dryga 1 100 höjdmeter på dagens meny. Detta gäng startade med en härlig tur på högplatån via Megeve ned till Flumet. Här bar det rakt upp i himlen från 936 möh upp till av en av Alpernas allra vackraste bergspass Col des Aravis på 1 498 möh. Vi stoppade i oss kaffe, glass och massor av vatten innan vi kastade oss utför ned till längdskidorten La Clusaz.

Här passade det perfekt med lite vila och lunch. Mätta och belåtna vände vi sedan cyklarna åter upp mot Col des Aravis, denna gång i samma riktning som stjärnorna skulle köra dagen efter oss. Nedförsåkningen via mängder av härliga serpentiner till Flumet blev en liten landskamp mot ett gäng tyskar. Naturligtvis visade de svenska vikingarna med Rickard från Ö-vik i täten vilka som är raskast när det gäller äran!

Gänget på långa banan glada och nöjda efter att ha knäckt två berg

På hemvägen provianterade vi på ett stort och billigt inköpscenter, frukt, öl, vin, vatten - ja hela kvastbilen fylldes upp. Gänget som valde långa banan avslutade naturligtvis med en rejäl spurt upp till hotellet, ungtuppen Henrik drog upp spurten medan rutinerade Putte först avvaktade på rullen innan han exploderade och skar mållinjen med "armar uppåt sträck" i splendid isolation precis som Cavendish!

Tisdag 13 juli
Nu skulle vi alltså få se våra hjältar i en av Alpernas allra mest mytomspunna stigningar: Col de la Madeleine, som bjuder på årets längsta stigning med 25,4 km. Man startar på 374 möh i byn La Rochette och når toppen efter 1 626 m klättring på 2 000 möh.! Längden och medellutningen på 6,1% gör stigningen till en av Tourens sex tuffaste, i den högsta HC-kategorin. Vid roten av berget lastade vi av cyklarna och sedan var det fritt fram för var och en att cykla så högt upp i berget som man önskade. Några stannade i den första tvärbranta delen efter drygt 6 km medan andra fortsatte upp mot molnen. Reklamkaravanen som anlände ca. 1,5 timma för cyklisterna gjorde det svårt att nå toppen, men efter de hade passerat gick det att smyga sig vidare uppåt genom "promenadcykling".Och en av dom som nådde ända upp var Bert från Skellefteå som för säkerhet skull inhandlade T-shirten "Col de la Madeleine - I did it!" Precis som vi hade förutsett hade favoriterna sparat på krafterna i de tre första bergen men nu var det full gas! Vid roten av backen var det 11 man i utbrytning som var 7 minuter före klungan med Andy, Alberto, Thomas och de andra stjärnorna. På toppen hade Andy dragit med sig Alberto till tätkänning och efter en rasande snabb åkning utför i 18 km följt av en avslutande jakt i plan terräng på 13 km hade man till sist kört upp sig till tätgruppen . Löfkvist var strax efter - en imponerande etapp som gjorde att han tog klivet upp bland de 20 snabbaste.

Thomas Löfkvist visar tänderna när han kämpar sig med favoriterna uppför Col de la Madeleine

Några åsikter från de som var med:

"Resan uppfyllde mina förväntningar. Allt det praktiska fungerade klockrent tycker jag, inte minst hotellet och maten vi serverades där."
Jan-Ola Broman, Stockholm

"Tack för en mycket trevlig och välorganiserad resa. Upplevelsen på resan översteg mina förväntningar, var en chock att se hur fort proffsen cyklade upp när man själv hade fått kämpa för att inte tvingas stanna och vila."
Magnus Olsson, Göteborg

"Vi var verkligen mitt i smeten. Perfekt resa för en cykelnörd, både cykla själva och känna på backarna som proffsen kör och sen kolla när proffsen tog sig an samma stigningar - ganska knäckande att se…"
Erik Sjöström, Hönö

"Häftigast var nog nerfarten från Col de la Colombiere på långa rundan, det var ett öppet landskap hela tiden så man såg så långt. Roligast vet jag inte riktigt…, jag hade roligt hela tiden. Allra bäst var att resan var så välplanerad men att vi samtidigt också kunde improvisera när det behövdes. Tack och hej från en mycket nöjd."
Bert Stenman, Skellefteå

"Avslutar med att tacka Lars-Inge på Cykelresor.com
för en väl genomförd resa. Helt klart ett minne för
livet!"
Richard Hägglund, Örnsköldsvik

Vi återkommer i juli 2011
Cykelresor.com återkommer med resan till Alperna och Tour de France 2011. Nästa års Tour de France kommer att ha fokus på Alperna och inte Pyrenéerna, som ju var fallet i år. Vi kan bl.a. räkna med mytomspunna berg som Col du Galibier och de 21 serporna upp till l'Alpe d'Huez, allt enligt franska Le Journal du Dimanche.

Den exakta sträckningen presenteras i slutet av året och så snabbt som möjligt kommer vi publicera all information och upplägget under resmål här på Cykelresor.coms hemsida.
Välkommen till "Le Tour" 2011!

Fransmännen älskar sitt Tour de France…
Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.