Succé för Cykelresor.coms resa till Alperna och Tour de France

 

Årets Tour-vinnnare Cadel Evans kör ursinnigt uppför Col du Galibier medans favoriterna ramlar av en efter en i kön

Tour de France i Alperna 2011 - Cykelresor.com med kunder från hela Sverige var på plats på första parkett och såg hela Touren avgöras. Dagarna innan hade vi själva känt på  några av Tourens allra tuffaste berg. Col du Izoard och de 21 mytiska serpentinerna upp till Alpe d’ Huez var två av proffsens berg som vi knäckte!

Söndag 17 juli 
Strax efter lunchtid rullade vi ut från Göteborg mot äventyret i Frankrikes Alper och ett knappt dygn senare var vi på plats mitt i hjärtat av Tour de France-land! Vi startade som sig bör med shopping av cykelattiraljer på Decathlon i Annecy. Via Grenoble svängde vi sedan in i den kanske allra mest kända dalen i Tour-sammanhang. Alpe d’ Huez, Col du Galibier, Col de Lautaret och Briancon är berg och orter som får det att vattnas i munnen på alla Tour de France-fans.

Måndag 18 juli 2011
Väl framme vid basen i mäktiga alpbyn Les 2 Alpes  på 1 650 meter över havet installerade vi oss omgående på vårt hotell Le Panorama. Efter en snabb pastalunch var det redan nu dags att ta proffsens berg vid hornen! Efter några km uppvärmning i dalen svängde vi höger. Vi var nu i lilla byn Bourg d’ Oiasans på 700 meter över havet och framför oss hade vi de berömda 21 serpentinerna , 13,8 km klättring med en grym medellutning på 8% upp till vårt mål i berömda skidorten Alpe d’ Huez på 1 850 meter över havet.

Tufft var bara förnamnet på denna stigning. I med lilla klingan och lunchpastan åkte hiss direkt i inledningen som bjöd på 12% motlut de första 2 km! Vi räddades av att redan vid denna tidpunkt var 1 000-tals fans på plats inför Tourens passage 5 dagar senare. I brist på proffs jublade de och  lyfte de fram oss motionärer från Sverige som sina hjältar denna dag!

Vi visste att Marco Pantani hade tidsrekordet på 37,10 uppför berget och målet för många var att klara sig under den dubbla tiden, vilket vi också gjorde med en nödrop. De allra snabbaste av oss knäckte berget på en imponerande tid under timmen. Väl uppe i byn var det redan fest och efter en snabb läsk var det dags att susa nedför igen – oj, oj vad brant – här gick fälgarna gick varma!

Magnus vann kampen mot Izoards låååånga och braaaanta serpor!

De häftiga 21 serporna upp till målskynket i Alpe d’Huez

Tisdag 19 juli 
På dagens meny stod en skön 10 mila-runda från Serre Chevalier via Alpernas högst belägna stad Briancon upp bland molnen till månlandskapet på Col du Izoard på 2 360 meter över havet. Dock ville vädergudarna något annat denna dag. På vår bussfärd de sex milen till vår startplats passerade vi bland annat bergspasset Col du Lautaret på 2 058 meter över havet, här var det +4 grader och snöblandat regn – ännu längre upp på Col du Galibier på 2 645 meter över havet låg det 5 cm snö denna julidag!

Vi satte oss på cyklarna i stadigt regn och dryga 10 grader för att rulla ned de 9 km till Briancon där vi kastade oss in på ett fik för en värmande café au lait och avvaktade att regnet skulle upphöra. Efter en knapp timma med tilltagande ösregn fick vi ge oss för dagens förhållanden och bestämde att det var dags att cykla tillbaka till bussen.
På sadeln betvingade vi  9 km uppför i en flod som rann mot oss, ibland så att vattnet nästan stod upp till navet på hjulen. Vi kunde kallt konstatera att det inte var läge för bergscykling denna dag.

Dalgången på väg upp mot toppen på Col d' Izoards 2 360 möh. Tycker ni att vägen se plan ut? Det är den inte! Här är det 5-8 % motlut och dessutom med kulingmotvind denna dag!

Onsdag 20 juli
Härligt väder med sol från en klarblå himmel mötte oss när vi drog upp rullgardinerna. Idag skulle vi få  uppleva den bästa av världar, på programmet stod både att knäcka proffsberg för egen maskin, susa utför på berömda serpor och som grädde på moset få se proffsen live!

Efter gårdagens inställda runda bestämde vi oss för att starta en timma tidigare och kopiera denna runda. Ingen jättevärme men heller inget regn. Vi startade rundan på 1 400 möh i Serre Chevalier och hade 4 mil svagt utför till 900 möh då vi svängde av huvudvägen och styrde mot den lilla mysiga byn Guillestre. Direkt började dagens klättring  som efter mödosamma 4 mil och 1 500 höjdmeter  förde oss upp till Col d’Izoards månlandskap på 2 360 möh. Pust! – tuffaste klättringen i karriären sa vi nästan allihop. Efter ett kort stopp för att se oss om på toppen startade vi sedan en härlig utförsåkning på 19 km tillbaka till Briancon. Denna utförslöpa är av många ansedd som en av de vackraste och roligaste att kasta sig utför, t.ex. kan man hitta massor av filmer på nätet där man susar utför Izoards norra sida med dess öppna serpor.

Vi hann precis ned till Briancon och alla festklädda fransmän som jublande tog emot Tourfältet. I brist på svenskar hejade vi på norske Edvald Boasson Hagen som ledde en utbrytarklunga på väg mot etappmålet i Italienska Pinerolo. Ett gott tecken skulle det visa sig, då norrmannen gick loss helt solo de sista 2 milen och med armarna i vädret kunde han glädjestrålande plocka hem årets andra Tour-vinst.

Kungaetappens avslutning, här med en perfekt överblick av stigningen från Briancon via Col du Lautaret (2 058 möh), i höger bildkant, via serporna genom den parkerade husbilskaravanen upp till målet på Col du Galibier (2 645 möh).

Torsdag 22 juli
Idag skulle vi få vara med om en historisk dag och förmodligen också ett första avgörande bland favoriterna. Det var dags för ”Le Tours” kungaetapp. 201 km från Pinerolo i Italien till den högsta målgången i hela Tour de France historia på Col du Galibier i Frankrike på 2 645 meter över havet!

Två timmar före cyklisterna på varje etapp passerar den helgalna reklamkaravanen. Man gör reklam för allt ifrån mineralvatten, via tidningar till korv och baguetter och vräker ut gratisprover som publiken ibland slåss om.

Reklamkaravanen, här med Vittels cyklande reklamgubbe – 21 etapper för honom också!

Norrmännen vallfärdar till Touren i tusentals och stora husguden heter självfallet Thor Hushovd!

Vi hade dessutom ordnat så att vi fick se alla favoriter slita sig upp i målstigningen upp till den historiska målgången på Galibier. Mäktigt att på första parkett först få se Andy Schleck i ensamt majestät jaga mot både en historisk etappvinst och även  chansen att få ta över ledartröjan.

Knappa tre minuter senare kom sedan favoritklungan med Cadel Evans stenhårt körande i täten uppför berget. På rullen grimaserade och slet franske publikfavoriten Thomas Voeckler  i gula ledartröjan, hans hjälpryttare i Europcar årets stora utropstecken Pierre Rolland smög med, italienske Ivan Basso grinade illa, belgiske Jelle Vanendert slet sig fram i rödprickiga bergatröjan, favoriten Alberto Contador led och ”gick på rött” och bland de sista var utförsåkarfantomen spanske Samuel Sanchez som visade alla tänder han hade.

Vi var så nära att vi hörde deras andhämtning som var precis lika ansträngd som vår egen, när vi testade bergen och i ansiktsuttrycken kunde vi se hur de led och hur mjölksyran sprutade ända ut i örsnibbarna!

Vi var på första parkett och fick se när Luxemburgs Andy Schleck skrev historia genom att solo vinna den högsta bergsmålgången någonsin i Tourens historia, på Col du Galibier på grymma 2 645 möh

Fredag 22 juli
Återigen var det dags för en bergsetapp, den sista i årets upplaga. Det var upplagt för ett rafflande avgörande upp till Alpe d’Huez. En ganska kort etapp på 110 km med start i Maurienne-dalen i Modane via Col de Telegraphe som är ett kategori 1-berg och sedan direkt HC-berget Col du Galibier från den hårdare norra sidan och sedan avslutningen med ytterligare ett HC-berg, 14 km och de 21 serpentinerna upp till Alpe d’Huez på 1 850 möh.

Efter 14 km uppmjukning small det till direkt i roten av dagens första stigning upp till Col de Telegraphe. Andy Schleck skickade upp hela sitt Team Leopard Trek för att sätta hög fart omgående. Saxo Bank med Alberto Contador kontrade direkt med en stenhård attack. De enda som klarade av att gå med i det hårda tempot var Andy Schleck, Cadel Evans, Fränck Schleck och fortfarande i gula ledartröjan Thomas Voeckler som med en enorm fartökning lyckades komma ikapp i början av stigningen. Contador höll ett rasande tempo och nästan direkt fick Fränck Schleck och Voeckler ge sig, Evans fick mekaniska problem med cykeln medans  Contador och Schleck seglade iväg.

Amerikanen Tom Danielson och franske succé-vinnaren Pierre Rolland går först in i stigningen upp till målet i Alpe d’Huez

Alberto Contador, Fränck Schleck och Cadel Evans i täten av klungan några km före målstigningen upp till Alpe d’ Huez

I målstigningen upp mot Alpe d’Huez var vi precis som vanligt på första parkett, något vi delade med närmare 500 000 mer eller mindre galna fans som i många fall hade väntat över en vecka på att få se sina favoriter spänna vaderna. Stämningen var positiv och skönt crazy och så långt som det överhuvudtaget går från fotbollshuliganer. Språket var cykelspråket – något som alla förstår oavsett var man kommer ifrån!

Favoriterna körde hårt men bevakade mest varandra, vilket gav utrymme för en hejdundrande triumf för unge fransmannen Pierre Rolland, vilket också innebar att han vann den vita ungdomströjan som bäste åkare under 25 år. 

Sol, värme, franska ostar, mäktiga berg, ett glas rött att sova på, utförsåkning i häftiga serpentiner, underbart
alplandskap, härligt crazy publik, plats på första parkett för att kunna se proffshjältarna spänna vaderna  - allt detta bjuder Cykelresor.com och Tour de France på! 

VÄLKOMMEN TILL TOUREN 2012

Touren startar nästa år i Liege, Belgien redan 30 juni och i november släpps hela sträckningen. All info kommer du att hitta här på vår hemsida.
Redan nu talar det en hel del för att nästa år är det vecka 28 som gäller för vår resa till Alperna och Le Tour. Boka in semestern omkring 9-15 juli och häng med för att testa proffsens berg. 

Inställningar för cookies
Vår webbsida använder cookies för att hemsidan och våra tjänster ska fungera som de ska. Cookies hjälper oss att förbättra användarvänligheten för dig som besökare, och därför är vissa cookies nödvändiga för att webbsidan ska vara fullt fungerande. Nedan kan du läsa mer om våra cookies och vilka som är valbara.
Inställningar för samtycke
Inställningar för samtycke
Nödvändiga cookies
Dessa cookies används då våra besökare använder en funktion på vår webbplats och är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera fullt ut. Dessa cookies kan därför inte stängas av. Cookies används exempelvis då du fyller i ett formulär eller skapar ett konto och lagrar ingen personlig identifierbar information.
Prestanda cookies
Denna typ av cookie hjälper oss att följa antal besök på vår webbsida och hur våra användare hittade till oss. Vi använder cookies till att mäta och analysera för att exempelvis kunna förbättra användarvänligheten på vår webbplats. Vi kan med hjälp av våra insamlade cookies analysera hur användaren navigerar på webbplatsen, och ta bort irrelevanta sidor och information för att skapa ett så användbart material för våra kunder som möjligt. Den information som vi sparar är exempelvis vilka produktsidor som du besöker.
Marknadsföring
Dessa cookies används för att kunna analysera hur vi kan marknadsföra våra produkter och tjänster. Insamlingen av cookies kan exempelvis hjälpa oss att anpassa annonser till våra besökare baserat på dess tidigare användning av våra tjänster.